
Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid?
- HR Strategie en Leiderschap
- 22 april 2025
Waarom leiderschap, HR en strategie niet los van elkaar kunnen bestaan
Hoe zorg je dat je talent aantrekt en behoudt in een krappe arbeidsmarkt, terwijl je tegelijkertijd een werkomgeving creëert die je medewerkers motiveert en betrokken houdt? Hoe implementeer je hybride werkmodellen die zowel de productiviteit van medewerkers waarborgt als hun welzijn en werk-privébalans ondersteunt, zonder de teamdynamiek te verliezen? HR-managers en lijnmanagers staan voor steeds complexere HR-vraagstukken.
De traditionele scheiding tussen strategie en uitvoering vervaagt, en de verantwoordelijkheid voor het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers ligt niet langer alleen bij HR, maar vraagt om nauwe samenwerking met lijnmanagement. Een visie op de duurzame ontwikkeling van mensen en de organisatie is belangrijker dan ooit. Maar waarom is de duurzame ontwikkeling van mensen en de organisatie juist nu een cruciaal thema?
Duurzaam HRM, gamechanger in strijd om talent en als motor voor gezonde prestaties?
Duurzaam HRM richt zich op het ondersteunen van medewerkers op lange termijn – niet alleen door te investeren in werkplezier en ontwikkeling, maar ook door het bevorderen van gezondheid, welzijn en werk-privébalans. Het draait om het creëren van een organisatie waarin medewerkers niet alleen productief zijn, maar ook gemotiveerd en veerkrachtig, zelfs in tijden van verandering. De vele transities – van digitalisering tot hybride werkmodellen – maken het noodzakelijk dat organisaties hun personeelsbeleid heroverwegen. Medewerkers zoeken al lang niet meer alleen een baan, maar een betekenisvolle werkomgeving waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen, gehoord worden, en een gezonde balans ervaren. Ze verwachten autonomie, een cultuur die welzijn serieus neemt, en leiders die mensgericht handelen. Wie talent wil aantrekken én behouden, moet mensen zien als waardevolle partners – niet als taakuitvoerders. In een krappe arbeidsmarkt, waarin medewerkers meer keus hebben dan ooit, is dit een cruciale sleutel tot aantrekkingskracht en betrokkenheid.
Duurzaam HRM draait niet alleen om het welzijn van medewerkers, maar ook om het versterken van de organisatie als geheel. Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid – via ontwikkeling, gezondheid en een gezonde werkdruk – ontstaat een veerkrachtige organisatie die beter kan omgaan met verandering. Onderzoek van het World Economic Forum (2021) laat zien dat duurzame werkmodellen niet alleen bijdragen aan mentale en fysieke gezondheid, maar óók de productiviteit verhogen. Tegelijkertijd is het aantal burn-outs in Nederland historisch hoog, vooral onder jongere werkenden, wat laat zien dat de oude manieren van organiseren niet meer houdbaar zijn. Volgens McKinsey (2020) leidt het verhogen van medewerkerstevredenheid en welzijn direct tot hogere loyaliteit, betere prestaties en sterkere organisatie-uitkomsten. Duurzaam HRM is daarmee niet alleen een investering in mensen, maar ook in toekomstbestendige prestaties.
HR en lijnmanagement, niet alleen vergaderen maar samenwerken
Duurzaam HRM vraagt om een sterke samenwerking tussen HR en lijnmanagement. HR kan de strategische kaders en beleidslijnen bieden, maar lijnmanagers zijn degenen die dagelijks op de werkvloer staan en het verschil kunnen maken in de uitvoering van deze strategieën. Ze moeten HR-beleid vertalen naar de praktijk en zorgen voor de juiste omstandigheden waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, gezond blijven en hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Dit betekent niet alleen dat lijnmanagers moeten kunnen werken met flexibele werkstructuren en het faciliteren van werk-privébalans, maar ook dat ze een cultuur van continu leren en betrokkenheid moeten bevorderen.
De uitdaging voor lijnmanagers ligt vaak in het combineren van de druk om operationele doelstellingen te behalen met het waarborgen van de duurzame inzetbaarheid van hun teamleden. Dit vraagt om een bewuste aanpak, zoals het vrijmaken van tijd voor ontwikkelgesprekken, het stimuleren van opleidingsmogelijkheden tijdens werktijd, en het monitoren van werkdruk via regelmatige check-ins of teamgesprekken. Ook kunnen ze medewerkers actief aanmoedigen om gebruik te maken van flexibele werktijden of tijd voor herstel na piekperiodes.
Tegelijkertijd ligt er een belangrijke rol bij HR-managers om ervoor te zorgen dat lijnmanagers dit niet alleen hoeven te doen. Zij kunnen ondersteuning bieden door bijvoorbeeld praktische toolkits aan te reiken voor het voeren van ontwikkelgesprekken, trainingen aan te bieden in coachend leiderschap, en dashboard-inzichten beschikbaar te maken over verzuim, werkdruk of verlofpatronen. Ook kan HR faciliteren in het opzetten van intervisiebijeenkomsten voor leidinggevenden, waarin zij ervaringen en best practices kunnen uitwisselen. Zo worden lijnmanagers beter toegerust om zowel de prestaties als het welzijn van hun team te waarborgen.
Fris en fruitig de toekomst in: de kracht van duurzaam HRM
De samenwerking tussen HR en lijnmanagement is essentieel voor het succes van duurzaam HRM. Alleen door een gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, kunnen organisaties zich voorbereiden op de toekomst. Duurzaam HRM gaat niet alleen over het welzijn van medewerkers; het gaat over het ontwikkelen van een veerkrachtige organisatie die in staat is om zich aan te passen aan een steeds veranderende wereld. Nu meer dan ooit, vraagt de moderne werkomgeving om een nieuwe benadering van hoe we omgaan met ons belangrijkste kapitaal: onze mensen. En zoals onze kerndocent Klaske Veth zegt: “Het is de uitdaging om iedereen tijdens hun arbeidzame leven fris en fruitig te houden.”
Aan de leergang HR Strategie en Leiderschap doen zowel HR professionals als managers mee. Zo leren HR en lijnmanagement niet alleen van elkaar, maar ontwikkelen ze ook de visie en skills die ze echt nodig hebben om het verschil te maken. Dus waarom niet samen met je collega inschrijven?
Meer weten over de opleiding HR Strategie en Leiderschap?