HR Strategie en Leiderschap
Ontwikkel een strategische visie op duurzaam HRM
Wil jij bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van mensen en de organisatie, terwijl de dagelijkse hectiek om aandacht vraagt? Stilstaan bij externe ontwikkelingen en hun impact op interne HR-vraagstukken zoals strategische personeelsplanning, duurzame inzetbaarheid en diversiteit? Als manager die staat voor de ontwikkeling van mensen in jouw organisatie ontwikkel je door de opleiding HR Strategie en Leiderschap een duidelijke visie op duurzaam werken en word je strategisch gesprekspartner over het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent.
- Ontwikkel een duurzame HR-strategie door maatschappelijke en technologische trends te koppelen aan organisatiedoelen.
- Vergroot de synergie tussen welzijn van medewerkers en organisatieprestaties.
- Versterk je leiderschap als businesspartner door zelfinzicht en strategisch handelen.

Startdatum: | 13 november 2025 |
---|---|
Niveau: | Academisch |
Opleidingsduur: | 9 maanden |
Locatie: | Centraal in Nederland en in Groningen |
De opleiding
Voor wie
Als leidinggevende, (HR)-manager of -directeur, -professional of -adviseur of ondernemer vervul je een sleutelfunctie in het behouden en ontwikkelen van mensen in jouw organisatie. Je realiseert je dat het belang van duurzaam HRM groot is in een competitieve arbeidsmarkt, maar worstelt met de vraag: ‘Hóe dan?’ Je wilt meer inzicht krijgen in complexe arbeidsmarktvraagstukken, je strategisch vermogen in HR-adviesprocessen op een hoger niveau brengen en als businesspartner met een visie op duurzaam werken de organisatie versterken.
In het kort
Duurzaam HRM: van welvaart naar welzijn in een veranderende wereld
Met duurzaam HRM verschuift de focus van korte-termijn economische winst naar het welzijn van medewerkers en positieve maatschappelijke impact. Sta jij open voor een wereld waar welvaart transformeert naar welzijn, en waar globalisering en regionalisering samenkomen? Je zoekt een breder perspectief en een outside-in manier van waarnemen. Deze opleiding versterkt je omgevingsbewustzijn, helpt je externe ontwikkelingen te begrijpen en integreert dit in een toekomstgerichte (HR-)strategie voor je organisatie en de arbeidsmarkt.
(HR) Leiderschap in transformatie: strategisch en operationeel balanceren bij complexe arbeidsmarktvraagstukken
In een leidinggevende rol moet je omgaan met spanningen en conflicterende doelen van verschillende stakeholders. Je balanceert continu tussen operationele en strategische taken. Beleid vernieuwen of een afdeling herinrichten vraagt een vakoverstijgende blik en inzicht in je stakeholderveld. Deze opleiding onderzoekt de transformatie die jouw leiderschap vereist, met eigentijdse visies en instrumenten om zowel jouw leiderschap als dat op de werkvloer te versterken.
Na de opleiding HR Strategie en Leiderschap
- Heb je een outside-in manier van kijken om daarmee een duurzame HR-strategie te ontwikkelen.
- Weet je hoe je de synergie kunt vergroten tussen prestaties en het welzijn van medewerkers.
- Heb je het leiderschap ontwikkeld om een verbindende rol als businesspartner stevig neer te zetten.
Kerndocent

Kerndocent
Dr. Klaske Veth
Dr. Klaske is kerndocent van de leergang HR Strategie en Leiderschap. Daarnaast is zij lector Duurzaam HRM aan de Hanzehogeschool in Groningen. Tijdens haar loopbaan is zij gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het thema Healthy Ageing@Work en heeft zij gewerkt in diverse (leidinggevende) HR-functies en sectoren.
Het programma
De opleiding HR Strategie en Leiderschap is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.
-
De toekomst van werk in een dynamisch complexe omgeving
De toekomst van werk blijft dynamisch en complex. We beginnen met macro-economische, demografische en sociologische trends, en onderzoeken de impact van robotisering, digitalisering, vergrijzing, diversiteit en talentenschaarste. Door mens, technologie en organisatie vanuit diverse perspectieven te bekijken, ontwikkel je vaardigheden om voorspellingen te doen en om te gaan met onzekerheid.
-
HRM in transitie: van economisch naar duurzaam en mensgericht
Wat is de toekomst van HRM? Gaat het zoals nu, of komen er disruptieve veranderingen? Ben je verbonden met een HR-toekomst die welzijn boven welvaart plaatst en balanceert tussen globalisering en regionalisering? Duurzaam HRM integreert economische en maatschappelijke belangen, en streeft naar een gezonde synergie tussen mens en organisatie.
-
De toekomstbestendige werknemer: duurzame inzetbaarheid, flexibiliteit en strategische personeelsplanning
Hoe creëer je bevlogen en betrokken medewerkers die optimaal presteren? We behandelen vitaliteit, work-life balance en de optimale taakverdeling over alle werkenden. Met een krimpende arbeidsmarkt is proactieve inzet op duurzame inzetbaarheid en flexibele contracten essentieel. Strategische personeelsplanning biedt feitelijke onderbouwing voor een robuuste inschatting van toekomstige ontwikkelingen.
-
Leiderschap op de werkvloer, zelfsturing en organisatorische samenwerking
Hoe verbind je mensen op alle niveaus aan de organisatiedoelen en creëer je zingeving in het werk? Leiderschap verschuift naar samenwerking tussen leidinggevenden en medewerkers voor meer zelfsturing en zelforganisatie.
-
Sociale en psychologische veiligheid: creëren van een inclusieve werkomgeving
Een cultuur van sociale en psychologische veiligheid is essentieel voor veerkracht, innovatie en langetermijnsucces van organisaties. Door kwetsbaarheid, inclusiviteit en feedback te bevorderen en vaardigheden in conflictbeheersing en diversiteitsmanagement te ontwikkelen, ontstaat een omgeving van vertrouwen, open communicatie en respect. Dit bevordert betere prestaties en duurzame groei.
-
Balanceren tussen technologie en menselijk welzijn
Hoe bevorder je veerkracht en benut je technologische vooruitgang, terwijl je het welzijn van werknemers waarborgt? Hoe ontwikkel je beleid dat zowel werknemers als organisatiedoelen in evenwicht houdt? Systeemdenken helpt bij het balanceren van deze behoeften, en door verschillende stakeholders actief te betrekken, houd je zicht op verschuivingen.
-
Eigen regie, persoonlijk leiderschap en wijsheid
Als businesspartner moet je jezelf kunnen leiden en bestaande patronen doorbreken. Je hebt te maken met diverse stakeholders en conflicterende belangen. Door bewust te zijn van je rol, taken en omgeving kun je effectiever interveniëren, je plek steviger innemen en regie nemen over je leiderschap.
Investering
De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:
Bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.
Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.
AOG Open
Wil je fysiek kennismaken met AOG en meer weten over het programma van de opleiding Visie op Werk en Arbeidsmarkt? Kom naar het AOG Open, een fysieke bijeenkomst waarbij je kennis kunt maken met onze opleidingen, kerndocenten, opleidingsadviseur(s) en potentiële mededeelnemers. We nemen je mee in de opleidingsfilosofie van AOG School of Management en geven tijdens de kennisproeverijen van de opleidingen een uitgebreid overzicht van de thema’s die in elke module van de opleiding aan bod komen. Het AOG Open is een gratis event.
20 jun
AOG Open HR Strategie en Leiderschap
Bilderberg Grand Hotel Wientjes, Zwolle
Proefcollege
Wil jij ontdekken of deze opleiding bij je past? Meld je dan nu aan voor ons gratis proefcollege. Tijdens dit online event maak je kennis met de kerndocent, het programma van de opleiding, ontmoet je gelijkgestemden en hoor je uit eerste hand over de ervaringen van een alumnus. Een laagdrempelige manier om vrijblijvend kennis te maken met de opleiding.
10 jun
Proefcollege HR Strategie en Leiderschap
Online
16 sep
Proefcollege HR Strategie en Leiderschap
Online
Accreditatie
AOG biedt twee geaccrediteerde opleidingen aan, de MBA en de Master. Voor deze leergang worden Permanente Educatie punten / EC’s verdiend die onder de Master Strategy & Leadership vallen. Deze punten worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deze leergang maakt daarmee onderdeel uit van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).
Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen je alle praktische informatie geven.
Werkgeluk en Productiviteit
Een meta-studie naar de rol van leiderschap op de relatie tussen werkgeluk en productiviteit